Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Σε ένα απόγευμα έφτιαξε αυτό που δεν έφτιαξαν τα νοσοκομεία επί δεκαετίες.

Μετρά μόλις ένα μήνα ζωής, αλλά ήδη λειτουργεί με σύγχρονες, ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ηλεκτρονικής μηχανογράφησης. Το Ιατρείο - Φαρμακείο της Κατερίνης, μια δομή που συστήθηκε από εθελοντές πολίτες, χωρίς κρατική συνδρομή, διαθέτει εδώ και μερικές ημέρες ένα online σύστημα παρακολούθησης των αποθεμάτων του σε φαρμακευτικά σκευάσματα.

Από την εφαρμογή μπορεί να βλέπει ο πολίτης από το σπίτι του, αν υπάρχει διαθέσιμο στο φαρμακείο της Κατερίνης το φάρμακο που χρειάζεται, σε τι ποσότητες, με ποιες ημερομηνίες λήξης, κλπ. Με μια δεύτερη συμπληρωματική βάση δεδομένων, παρακολουθείται η διακίνηση των φαρμάκων, ώστε να διαγράφονται από το αποθεματικό και να καταγράφεται ποιος γιατρός τα συνταγογράφησε και ποιος ασθενής τα πήρε.

se-ena-apogeyma-eftiakse-ayto-poy-den-eftiaksan-ta-nosokomeia-epi-dekaeties
 
«Είναι προσβολή για τον υπουργείο Υγείας μια ομάδα εθελοντών να καταφέρνει να στήσει ένα τέτοιο μηχανισμό, λύνοντας το πρόβλημα που έχουν τα νοσοκομεία επί χρόνια. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι οι αποθήκες τους ήταν γεμάτες με φάρμακα που δεν τα γνώριζε κανείς και τελικά έληγαν και αγοράζαμε καινούρια», επισημαίνει στο newpost ο προγραμματιστής Ηλίας Τσολακίδης, ο οποίος σε ένα απόγευμα έφτιαξε την υποδομή, που επί δεκαετίες δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει το ΕΣΥ. Η εφαρμογή, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες από εδώ, ανήκει στο Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Κατερίνης, που άρχισε να λειτουργεί, υπό εθελοντές κατοίκους της Πιερίας, τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Δεν υπήρχαν χρήματα να αγοράσουμε φάρμακα κι έτσι ζητήσαμε από τον κόσμο να μας φέρει τα φάρμακα που έχει στο σπίτι του και δεν χρειάζεται. Παράλληλα, τρέχουμε και μια διαδικτυακή καμπάνια (http://www.kikaf.org/), για να βάλουμε στο παιχνίδι και τους Ευρωπαίους. Ήδη έγραψαν για εμάς Γερμανοί δημοσιογράφοι και μέσα στα Χριστούγεννα έφτασαν 12 πακέτα με αρχινημένα φάρμακα που συγκέντρωσαν Γερμανοί πολίτες», λέει ο κ. Τσολακίδης, μετρώντας συνολικά 4.000 συσκευασίες στο κοινωνικό φαρμακείο.
 «Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την Πολιτεία. Εξάλλου στόχος μας να κλείσουν τα εθελοντικά ιατρεία και φαρμακεία το συντομότερο δυνατό. Μέχρι όμως να μην υπάρχει η ανάγκη ύπαρξής τους, απαιτούμε δωρεάν υγεία έτσι όπως την φανταζόμαστε εμείς. Και δεν την περιγράφουμε θεωρητικά. Δείχνουμε στην Πολιτεία τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να λειτουργεί», καταλήγει ο προγραμματιστής.

Μάλιστα, από τα διαθέσιμα φάρμακα μπορούν να επωφεληθούν οι πολίτες όλης της χώρας, μέσω των Κοινωνικών Φαρμακείων άλλων περιοχών. Όπως εξηγεί ο κ. Τσολακίδης, «όποιος θέλει μπορεί να μπαίνει και να βλέπει αν υπάρχει το φάρμακο που χρειάζεται και στην συνέχεια, μέσω του Κοινωνικού Φαρμακείου της περιοχής του, να μας ζητηθεί κι εμείς να το στείλουμε».

Το άρθρο και επιπλέον φωτογραφίες, βρίσκεται εδώ