Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Greek Foodosophy στην Λένορμαν.


  Η επανάσταση στο πώς ψωνίζεις τα τρόφιμά σου "ψήνεται" ήδη στο Greek Foodosophy στην Λένορμαν.

Λίγους μήνες πριν το εμπορικό κέντρο Foodosophy μπει επισήμως στην ελληνική πραγματικότητα, το Cosmo.gr έμαθε τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τις λέξεις του. Και τις πόρτες του.


Φαντάσου ένα μέρος όπου θα μπορούσαν να συνυπάρχουν παραδοσιακές χυλοπίτες Ευβοίας, ελαιόλαδο από την Κρήτη, γλυκά του κουταλιού από την Έδεσσα, μέλι Πελοποννήσου, συριανά λουκούμια και τόσες άλλες παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, σε μικρά καταστήματα, στην καρδιά της Αθήνας. Συμπλήρωσε την εικόνα, προσθέτοντας, στον ίδιο χώρο, ένα εστιατόριο όπου θα μπορείς να τα δοκιμάζεις, πριν τα αγοράσεις, αλλά και μια αίθουσα όπου θα μπορείς να μαθαίνεις, αν θες, τα πάντα για τα προίόντα που καταναλώνεις. Τώρα, άνοιξε τα μάτια και κάνε εικόνα, τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο που θα το δεις μπροστά σου: ένα νέο εμπορικό κέντρο που θα συνδυάζει τα παραπάνω, έρχεται να ανατρέψει όσα ξέραμε για την ελληνική αγορά προϊόντων.
 
"Θα μπορούσε όντως ένα τέτοιο μέρος να υπάρχει στην Ελλάδα; Μια χώρα όπου το καινούριο, όσο καλό κι αν είναι, δημιουργεί συνήθως φόβο, αντί της εύλογης θέλησης για πληροφόρηση και του επιχειρείν;"; σκέφτηκα, όσο έψαχνα στο διαδίκτυο να μάθω περισσότερα για το νέο made in Greece εγχείρημα του Γιώργου Κουβέλη που ακούει στο όνομα Foodosophy. Η συνάντησή μου μαζί του την προηγούμενη Παρασκευή ήρθε για να μου επιβεβαιώσει μια πραγματικότητα. Ότι δηλαδή, ορισμένοι άνθρωποι σ'αυτήν την χώρα -όπως εκείνος- έχουν ακόμη και σήμερα, σε μια περίοδο κρίσης και μιζέριας, όραμα, όμως, γι'αυτούς, αυτό δεν αρκεί από μόνο του για να φέρει την αλλαγή. Γιατί για να γίνει το όραμα πράξη, χρειάζεται να φτιάξεις γύρω του μια ολόκληρη φιλοσοφία. Και στην περίπτωση του Foodosophy η φιλοσοφία αυτή έχει όλα τα φόντα να τα καταφέρει.

Πρόκειται για ένα κτίριο 3.000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, που φιλοδοξεί από τον Νοέμβριο να αποτελέσει το κέντρο της Μεσογειακής Διατροφής για την Ελλάδα.

Τροφοσοφία aka Foodosophy

Μια έντονη περιέργεια με συνεπήρε με το που άκουσα τον  ιδρυτή του Foodosophy, Γιώργο Κουβέλη να μιλά με τόση θέρμη αλλά και αισιοδοξία για το εμπορικό κέντρο Foodosophy. Όπως μου είπε, πρόκειται για ένα κτίριο 3.000 τ.μ. στην οδό Λένορμαν, στο κέντρο της Αθήνας, που φιλοδοξεί από τον Νοέμβριο-μήνας όπου αναμένεται να ανοίξει και επίσημα πλέον τις πόρτες του στο κοινό- να αποτελέσει το κέντρο της Μεσογειακής Διατροφής για την Ελλάδα αλλά και να προβάλει τα προϊόντα της ελληνικής γης με παραδοσιακούς τρόπους, καλλιέργειας, κτηνοτροφίας και αλιείας. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά, «εδώ μιλάμε για μια καινοτομία στην Ελλάδα» στην οποία ουσιαστικά θα συμβαίνουν τα εξής:

Έστω ότι πηγαίνεις στο εμπορικό κέντρο.

- Θα μπορείς να δοκιμάσεις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις ανάμεσα σε δεκάδες καταστήματα που θα απλώνονται αριστερά σου και δεξιά σου.
- Αν θέλεις κάποια από τα προϊόντα που θα εκθέτουν οι παραγωγοί, θα τα αγοράζεις συσκευασμένα και σε πολύ χαμηλές τιμές.
- Παράλληλα, θα μπορείς να κάνεις γευστικά τεστ στα εστιατόρια της "Ελληνικής Τροφοδοσίας", τα οποία θα μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας τα προϊόντα των παραγωγών, για να τα δοκιμάζεις πριν τα αγοράσεις.
- Την ώρα που πίνεις το καφεδάκι σου, θα μπορείς, αν και εφόσον σου αρέσει, να απλώνεις το χέρι σου, να το πιάνεις από το δίπλα ράφι που θα βρίσκεται συσκευασμένος και να το πηγαίνεις στο ταμείο. Τόσο άμεσα κι εύκολα.
- Έχεις χρόνο κι όρεξη να μάθεις; Θα μπορείς να παρακολουθήσεις εκδηλώσεις και ομιλίες κάθε μέρα (του τύπου "Φτιάξε το δικό σου σαπούνι", "Πώς να ξεχωρίζεις το καλό ελαιόλαδο"), αλλά και να συμμετέχεις σε διαγωνισμούς φαγητού.

H χώρα που έχει τον γευστικό πολιτισμό στο αίμα της, η Ιταλία, είναι ουσιαστικά αυτή που ενέπνευσε το ελληνικό Foodosophy. Το "Eataly" πέτυχε. Γιατί όχι και αυτό;

"Το Foodosophy θα είναι ακριβό". Πώς είπατε;

Ακούγοντας όλα τα παραπάνω από τον κύριο Κουβέλη, ένιωσα έναν ενθουσιασμό, αλλά ταυτόχρονα έναν μικρό ενδοιασμό. Πώς, εγώ σαν καταναλωτής, θα πεισθώ να πάω στο εμπορικό κέντρο Foodosophy για να κάνω τα ψώνια της εβδομάδας, αντί να πεταχτώ μέχρι το σούπερ-μάρκετ;
Όπως μου εξήγησε, εκτός από την ιδιαιτερότητα του όλου εγχειρήματος, θα υπάρχει και κέρδος για τον καταναλωτή που θα έρχεται, μιας και, εκτός από την ποικιλία στην επιλογή, θα βρίσκουν χαμηλότερες τιμές κατά 20% από ότι ισχύει στην αγορά.  (καθώς οι παραγωγοί θα διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους χωρίς τη μεσολάβηση κανενός). Έστω ότι το λάδι κοστίζει 4 ευρώ στο σούπερ μάρκετ, στο "mall" του Foodosophy θα κοστίζει 3.20.
Όσο για το κόστος συμμετοχής στο Mall, θα ανέρχεται στα 700 ευρώ. Με αυτό το ποσό ο παραγωγός έχει ένα μαγαζί με το κλειδί στο χέρι, καθώς και υπάλληλο να το λειτουργεί, αν και θα έρχεται και ο ίδιος τουλάχιστον 3 φορές το μήνα. ώστε ο ίδιος να επιδεικνύει στους επισκέπτες τον τρόπο της παραγωγής του.

Καταναλωτές - παραγωγοί - Εξαγωγές: Γιατί κερδίζουν όλοι

Πρωτοβουλίες όπως αυτή του εμπορικού κέντρου Greek foodosophy αξιολογούνται όχι απλά ως καινοτόμες, αλλά ως ουσιαστικά απαραίτητες, παραδέχτηκε ο Γιώργος Κουβέλης. "Οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα να βρουν συγκεντρωμένα, να δοκιμάσουν και να αγοράσουν τα καλύτερα αγροδιατροφικά προϊόντα απ' όλη την Ελλάδα σε ένα ενιαίο χώρο. Παράλληλα οι παραγωγοί, εξασφαλίζουν από ένα σημαντικό σημείο πώλησης, σε έναν απόλυτα εξειδικευμένο χώρο, την δυνατότητα να παρουσιάζουν και να προωθούν τα προϊόντα τους σε έναν μεγάλο και στοχευμένο κοινό της εθνικής αγοράς, χωρίς μεσάζοντες. Πέρα όμως από αυτό, Θα υπάρχει η δυνατότητα δηλαδή να οργανώνονται επισκέψεις ενδιαφερομένων από όλο τον κόσμο και να συναντούν συγκεντρωμένους τους παραγωγούς, ώστε να κλείνονται εμπορικές συμφωνίες για εξαγωγές". Kαι γιατί να μην το καταφέρουν;
Στην Ιταλία το έχουν πετύχει χρόνια τώρα.
 

Eataly: Η δοκιμασμένη συνταγή του Foodosophy

Πράγματι, η χώρα που έχει τον γευστικό πολιτισμό στο αίμα της, η Ιταλία, είναι ουσιαστικά αυτή που ενέπνευσε το ελληνικό Foodosophy. Το "Eataly" με το έξυπνο όνομα έχει καταφέρει να εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια από 7 μέρη του πλανήτη: Από την Αφρική και την Αμερική, μέχρι την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Γιατί να μην πουλάμε τα ελληνικά προϊόντα και εμείς στο εξωτερικό με τον ίδιο τρόπο;

Χαιρετώντας τον ιδρυτή του Foodosophy δώσαμε ραντεβού, κάπου στον Νοέμβριο. Απλά αυτή τη φορά, θα συναντηθούμε στην οδό Λένορμαν, βλέποντας και οι δύο ιδίοις όμμασι, ο καθένας από την δική του οπτική, μια από τις πιο καινοτόμες προσπάθειες των τελευταίων ετών να γίνεται πραγματικότητα. Προσωπικά πάντως και ενάντια στις ρήσεις του λαού, «θα κρατάω μεγάλο καλάθι».

To site για περισσότερες πληροφορίες είναι το http://foodosophy.gr/
Η σελίδα στο facebook είναι αυτή.

Το άρθρο κυκλοφορεί μέσω e-mail. Προφανώς θα το βρείτε και στο cosmo.gr.