Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

21 χρόνια κάθειρξη στον Μπρέιβικ.

Ποινή κάθειρξης 21 ετών επέβαλε η νορβηγική δικαιοσύνη στον Αντερς Μπρέιβικ και απορρίπτονας το αίτημα να κριθεί φρενοβλαβής. Αυτή ήταν και η επιθυμία πολλών συγγενών των θυμάτων υποστηρίζοντας πως αντίθετη ετυμηγορία θα μείωνε την υπευθυνότητά του για τις φονικές επιθέσεις.

Ετσι, το δικαστήριο του Οσλο αποφάσισε πως ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ είναι ποινικά υπεύθυνος για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων τον Ιούλιο του 2011 στη νορβηγική πρωτεύουσα και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 21 χρόνων.

Η ποινή αυτή είναι η μεγαλύτερη που μπορεί να επιβληθεί , αλλά είναι πιθανό να παραταθεί επ΄ αόριστον εφόσον ο Μπρέιβικ κρίνεται επικίνδυνος.

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα πως ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Ο συνήγορος του Μπρέιβικ δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν επιθυμεί να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία συνάδει με αυτό που επιθυμούσε.

Ο Μπρέβικ είναι υποχρεωμένος να εκτίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια της ποινής του, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταθέσει αίτημα απελευθέρωσής του πριν συμπληρώσει μια δεκαετία έγκλειστος.

Οι πέντε δικαστές απέρριψαν το αίτημα της κατηγορούσας αρχής να θεωρηθεί ψυχωτικός. Ψυχίατροι που εξέτασαν τον Μπρέιβικ κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα: ορισμένοι ότι πάσχει από «σχιζοφρενική παράνοια» και άλλοι ότι είναι πνευματικά υγιής και συνεπώς υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Ο ίδιος ο Μπράιβικ είχε παραδεχτεί τις «τρομερές, αλλά απαραίτητες» πράξεις του και είχε δηλώσει πως θέλει να κηρυχθεί από το δικαστήριο ποινικά υπεύθυνος.

Ο Μπρέιβικ θα παραμείνει στην απομόνωση στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Ίλα στα περίχωρα του Όσλο, σε χώρο που θα περιλαμβάνει όργανα γυμναστικής, τηλεόραση και ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ικανοποίηση στις οικογένειες των θυμάτων
 
Ένας από τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων Μπρέιβικ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου.

«Υπάρχουν πιθανόν πολλές απόψεις όμως η απόφαση που ελήφθη είναι αυτή με την οποία μπορούν να ζήσουν πολλοί συγγενείς θυμάτων, αλλά και επιζήσαντες», τόνισε ο Φρόντε Ελγκεσεμ στην νορβηγική τηλεόραση.

Η Μέτε Ιβόν Λάρσεν, άλλη δικηγόρος των οικογενειών επισήμανεβ ότι το δικαστήριο πήρε μια γενναία και ανεπηρέαστη απόφαση.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας Σβέιν Χόλντεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν θα εφεσιβάλει την απόφαση, η οποία απορρίπτει τη θέση της κατηγορούσας αρχής ότι ο Μπράιβικ είναι ψυχωτικός και δεν φέρει καμιά ποινική ευθύνη για τις πράξεις του.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ σκότωσε αρχικά οκτώ ανθρώπους με μια βομβιστική επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, ανοίγοντας πυρ σε μια θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Για τον δράστη, τα θύματά του ήταν απολογητές της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, την οποία αυτός απεχθάνεται.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοκ σ' αυτό το ειρηνικό σκανδιναβικό έθνος και έφεραν στο φως την κακή προετοιμασία των αρχών του.

Άρθρο εδώ.